fbpx
  • Absolutely Cosmopolitan Bostons

  • Gáspár Eszter • Tel: +36 30 422 3214

Amit a Boston terrierről feltétlenül tudni érdemes...

A fajta története

írta: Gáspár Eszter

A Boston terrier történetét többen is leírták már előttünk, híres bírók, nagy tenyésztők (például: Vincent G. Perry 1959, Edward Axtell 1910, Josephine Z. Rine 1932, Dr. J. Varmun Mott 1906, Beverly & Michael Staley 1995, Anna Katherine Nicholas 1988,) de a sok azonosság mellett vannak eltérő vélemények is. A Boston terriert több fajta tervezett keresztezésével, az utódok szigorú szelekciójával és céltudatos továbbtenyésztési program alapján alakították ki. Az Angol bulldogot, a Angol fehér terriert és egyesek szerint kis részben a Bull terriert használták az alap terrieres anatómia és bullos típusú fej kombinációjának kialakításához. Cél az volt, hogy egy tetszetős formájú, stílusú, és méretű kutyát kapjanak, gyönyörű a színnel és jellegzetes a jegyekkel, amely számos olyan pozitív tulajdonságot hordoz, ami divatossá és nagyon szerethetővé teszi a fajtát. A bulldogtól örökölte az édes, elbűvölő személyiségét, csendes, alapvetően nyugodt természetét és gazdája imádatára való hajlamát. A terriertől örökölte jókedvűségét, élénkségét, intelligenciáját és a képességét arra, hogy meg tudja védeni magát és gazdáját szükség esetén. A kezdetekben Boston bullnak, majd Kerekfejű bull terriernek nevezték, amíg meg nem alakult a Boston Terrier Club Of America (BTCA) 1889-ben és az AKC (American Kennel Club) 1893 február 27-én el nem ismerte a fajtát a ma is ismeretes Boston terrierként.

A Boston terrier ősének titulált példány egy nagyobb részben Angol bulldog és kisebb részben Bull terrier/Angol fehér terrier származású alomban született Angliában, amit Robert C. Hooper 1865-ben importált az Egyesült Államokba, így gazdája után Hooper’s Judge néven vált közismerté. Judge méretében kisebb volt (32 font azaz kb 14,5 kg), alkata sportosabb, illetve terrierekre jellemző gyorsasággal és mozgékonysággal rendelkezett. Lábai arányaiban hosszabbak voltak, sötét csíkos alapszínén már megjelent a bostonokra jellemző fehér gallér, fehér folt a pofán és a rövid, csavart farok. Hopper’s Judge egyik legjelentősebb utódja Burnett’s Gyp-től született és a Well’s Eph nevet kapta. Egy sötét csíkos, négyszögletes fejű, hosszú lábú, 18 font súlyú kutya volt, aki hozta az elvárt fehér jegyeket. A rövid orr, kvadratikus fej, kívánatos testalkat, rövid farok továbbörökítése érdekében Eph-et Tobin’s Kate-re használták fedezőkannak. A párosításból megszületett Barnard’s Tom, aki egy 20 font súlyú vöröses csíkos kutya volt, fehér jeggyel a pofája egyik oldalán, fehér gallérral, fehér szüggyel, fehér mancsokkal, rövid, csavart farokkal. Edward Axtell Barnard istállójában tett látogatása során megszemlélhette Tomot (akkoriban istállónak hívták még a kenneleket is). Hosszú évekkel később eszmélt rá, amikor a Boston terrierekről szóló könyvét írta, hogy számára az első igazi, mai értelemben vett Boston, az Tom volt. Tom és Kelley’s Nell (Tom lánya) párosításból született meg Bernard’s Mike, aki Axtell szerint az évtized legsikeresebb és leghíresebb kanja volt. Feljegyzések szerint többször használták fedező kannak, mint bármelyik másik kutyát és róla készült az első portré a huszadik század küszöbén, mint a bostoni amerikai fajta reprezentatív példánya. Később Mike fia Punch volt az első AKC (American Kennel Club) által regisztrált Boston Terrier.

1878-ban a New Englanben tartott kiállításon a Bull terriekek között versenyeztek, míg 10 évvel később, 1888-ban már a “kerek fejűk” alcsoportba sorolták őket John Barnard bíró ringjében. Ekkoriban a csoportot “Round Head Terriernek” vagy „Boston Round Head”-nek nevezték. Számos tenyésztő dolgozott a fajta jegyeinek stabilizálásán, csaknem minden kiállításon nagy létszámban mutatták be kutyáikat a fajta népszerűsítése érdekében, illetve megszületett az első leírás is (későbbiekben standard néven találkozhatunk a kifejezéssel), mely a kutyák megjelenését és külső-belső tulajdonságait tartalmazta, a homogenizáció és tudatos nemesítés érdekében.
Charles Kammerer visszaemlékezése szerint (1924) a fajta kialakításában legnagyobb szerepet játszó, az igazi boston terriert megalkotó tenyésztők legfőképpen John Barnard, Professor Timmy Kelly, Ted Timoney, Billy O’Brien, Jim Newman, Frank Barbone és Pat Donohue voltak.
1900 és 1935 között az AKC első vagy második legkedveltebb fajtájává vált. 1930 környékén körülbelül 90.000 példányt regisztráltak. A hatalmas példányszám ellenére csupán néhány kutya volt, akik hihetetlen populartiásnak örvendtek, mint például Ch. Mosholu Blink, Sigourney King, Woodward Captain, Intruder, Ch. Prince Conde és a többek kötött az 1918-ban Westminster győztes Ch. Hagerty King, akit Mrs. Hagerty 2.500$-ért adott el Mrs. George Dressernek.
Az elkövetkező közel 100 évben csupán kis mértékben változott a fajta, ma is töretlen népszerűségnek örvend az USA-ban, de a világ többi részén is egyre többen tartják és tenyésztik őket szemet gyönyörködtető megjelenésük és imádni való természetük miatt. Az alapvetően ma is heterogén fajta (pl terrieres vagy bullos felépítés, különböző orrhossz és fejtípus) sajnos szenved a hozzá nem értő szaporítástól (szaktudás nélküli mennyiségi tenyésztés) és a standardban el nem fogadott színek térnyerése révén új betegségek megjelenésétől. Szerencsére minden korban akadnak szép számmal olyan tenyésztők, bírók és fanatikusok, akik szívükön viselik ennek a kivételes fajtának a sorsát és mindent megtesznek, hogy a standardhoz viszonyítva közel tökéletes anatómiájú kutyákat tenyésszenek és rendkívüli „boston karaktert” életben tartsák, megőrizzék az utókor számára.

A Boston terriert „The American Gentleman”-nek szokták nevezni, ami egy kiváló összefoglalása a küllemmel kapcsolatos elvárásoknak. Első ránézésre egy kellemesen kiegyensúlyozott, négyzetes testfelépítésű, kis testű kutyát kell látnunk, arányosan hosszú lábakkal, az átlagos kutya képhez képest rövid arcorri résszel és kifejezetten rövid farokkal. Az egész testnek minden dimenzióból vizsgálva eleganciát, de terrierekre jellemző feszes izmoltságot, erőt kell, hogy sugározzon, ám legfontosabb a fej és a tekintet. A Boston terrier mindig legyen kedves, kellemes, vidám, intelligens tekintetű és élénk.

A fajta több, mint 100 éves múltja ellenére is jelenleg kifejezetten heterogén. Találhatunk köztük bullosabb fenotípusú egyedeket és inkább terrieresebb, vékonyabb csontozatúakat, de a megjelenése soha nem lehet durva vagy ormótlan, aránytalan. Ugyanez a heterogenitás vonatkozik az arcorri rész és agykoponya arányosságára is. Ideális esetben az arcorri rész és koponya aránya nem lehet több, mint 1/3-2/3, de ennél rövidebb orrhossz a kívánatos. A fej négyszögletes, meredek homloki résszel, határozott stoppal. A fülek kicsik, felállóak kölyök kort követően, a koponya oldalsó részéhez tűzve. Az arcorri rész is kvadratikus, széles, az orrhát egyenes, párhuzamos a koponya felső vonalával. A szemek kereknek, nagynak és kifejezetten sötétnek kívánatosak, viszonylag távol helyezkednek el egymástól. Az állkapocs széles, négyszögletes, enyhe előreharapás jellemző, de sem a fogak sem a nyelv nem szabad, hogy látható legyen zárt száj esetén. Az orr fekete, széles, határozott vonalat mutat az orrlyukak között.
A tarkó enyhén ívelt. A nyaknak arányosnak kell lennie a fej és test méreteihez képest.
A nyak, martájék és felső vonal kellemes ívben rajzolódik, törésmentesen. A hát feszes, vonala egyenes esetleg nagyon enyhén lejtő, harmonikusan folytatódik a far részben. Hosszú hát, rövid ágyéki rész kívánatos, mint a legtöbb fajtánál. Nem lehet púpos vagy nyerges. A far és hátulsó végtagok jól izmoltak, szárazok, láthatóan kellő tolóerőt biztosítva az egyenletes mozgáshoz. A farok általában veleszületetten igen rövid, csavart vagy egyenes, de semmiképp sem a hátvonal felett hordott (farok vágása, csonkítása nem megengedett).
A bordakosár hosszú, kifejezett, széles, a bordaív mély, lehetőleg rövid lágyéki részt alkotva. Ideális vállövi alakulás esetén az előmell kifejezett, a lapocka és felkar aránya közel azonos, a könyök a bordakosáron ideális pozícióban található, a mar alatt, de az alsó vonalnál nem lejjebb. Az alsó vonal enyhén íves, kecsességet és eleganciát adva az egész test sziluettjének.

Merion - Boston Style Perfect Impression Star Absolutely Cosmpolitan boston terrier
Borris Is The Unique One At Absolutely Cosmopolitan

Az elülső és hátulsó szögellések arányosak, a lábak tiszták, feszesek, talajra merőlegesek, kicsi mancsokkal, zárt lábujjakkal érintkeznek a talajjal.
A mozgás elegáns, egyenletes, harmonikus. Nem lehet pattogó vagy túlságosan légies. A végtagok nem végezhetnek sem kanalazó, sem kaszáló mozgást.
A szőrzet rövid, aljszőrzet nélküli, nem túl puha tapintású, de csillogó. A Boston terrier alapszíne lehet fekete (igazi, kék fényű fekete szinte nem is létezik, inkább sötét csíkosra szokás törzskönyvezni), seal (egyszerűen fogalmazva az a fekete, aminek vörös csillogása van, amikor rásüt a nap) vagy csíkos, annak különböző árnyalataiban az aranytól, a mahagónin keresztül egészen a nagyon sötét őzbarnáig. Amely alapszínben már egy pici csík látható, általában csíkosnak kerül törzskönyvezésre. A jellegzetes fehér jegyek esetében vannak megkövetelt és kívánt rajzolatok. A megkövetelt fehér jegyek a szemek közti fehér folt vagy csík, fehér fang és fehér szügy, fehér mellső mancsok. A kívánt rajzolat esetében – a megkövetelt mellett – előnyös a kétoldali, közel szimmetrikus gallér, esetleg a gallér, a szemek közti és szügyön lévő mintázat folytatólagossága, mellső labtőtől mancsokig minél szimmetrikusabb fehér zokni, hatulsó lábakon maximum csánkig érő fehér jegy.
A szukák, elvárás szerint, femininebb megjelenésűek, mint a kanok.

A fajta több, mint 100 éves múltja ellenére is jelenleg kifejezetten heterogén. Találhatunk köztük bullosabb fenotípusú egyedeket és inkább terrieresebb, vékonyabb csontozatúakat, de a megjelenése soha nem lehet durva vagy ormótlan, aránytalan. Ugyanez a heterogenitás vonatkozik az arcorri rész és agykoponya arányosságára is. Ideális esetben az arcorri rész és koponya aránya nem lehet több, mint 1/3-2/3, de ennél rövidebb orrhossz a kívánatos. A fej négyszögletes, meredek homloki résszel, határozott stoppal. A fülek kicsik, felállóak kölyök kort követően, a koponya oldalsó részéhez tűzve. Az arcorri rész is kvadratikus, széles, az orrhát egyenes, párhuzamos a koponya felső vonalával. A szemek kereknek, nagynak és kifejezetten sötétnek kívánatosak, viszonylag távol helyezkednek el egymástól. Az állkapocs széles, négyszögletes, enyhe előreharapás jellemző, de sem a fogak sem a nyelv nem szabad, hogy látható legyen zárt száj esetén. Az orr fekete, széles, határozott vonalat mutat az orrlyukak között.
A tarkó enyhén ívelt. A nyaknak arányosnak kell lennie a fej és test méreteihez képest.
A nyak, martájék és felső vonal kellemes ívben rajzolódik, törésmentesen. A hát feszes, vonala egyenes esetleg nagyon enyhén lejtő, harmonikusan folytatódik a far részben. Hosszú hát, rövid ágyéki rész kívánatos, mint a legtöbb fajtánál. Nem lehet púpos vagy nyerges. A far és hátulsó végtagok jól izmoltak, szárazok, láthatóan kellő tolóerőt biztosítva az egyenletes mozgáshoz. A farok általában veleszületetten igen rövid, csavart vagy egyenes, de semmiképp sem a hátvonal felett hordott (farok vágása, csonkítása nem megengedett).
A bordakosár hosszú, kifejezett, széles, a bordaív mély, lehetőleg rövid lágyéki részt alkotva. Ideális vállövi alakulás esetén az előmell kifejezett, a lapocka és felkar aránya közel azonos, a könyök a bordakosáron ideális pozícióban található, a mar alatt, de az alsó vonalnál nem lejjebb. Az alsó vonal enyhén íves, kecsességet és eleganciát adva az egész test sziluettjének.
Az elülső és hátulsó szögellések arányosak, a lábak tiszták, feszesek, talajra merőlegesek, kicsi mancsokkal, zárt lábujjakkal érintkeznek a talajjal.
A mozgás elegáns, egyenletes, harmonikus. Nem lehet pattogó vagy túlságosan légies. A végtagok nem végezhetnek sem kanalazó, sem kaszáló mozgást.
A szőrzet rövid, aljszőrzet nélküli, nem túl puha tapintású, de csillogó. A Boston terrier alapszíne lehet fekete (igazi, kék fényű fekete szinte nem is létezik, inkább sötét csíkosra szokás törzskönyvezni), seal (egyszerűen fogalmazva az a fekete, aminek vörös csillogása van, amikor rásüt a nap) vagy csíkos, annak különböző árnyalataiban az aranytól, a mahagónin keresztül egészen a nagyon sötét őzbarnáig. Amely alapszínben már egy pici csík látható, általában csíkosnak kerül törzskönyvezésre. A jellegzetes fehér jegyek esetében vannak megkövetelt és kívánt rajzolatok. A megkövetelt fehér jegyek a szemek közti fehér folt vagy csík, fehér fang és fehér szügy, fehér mellső mancsok. A kívánt rajzolat esetében – a megkövetelt mellett – előnyös a kétoldali, közel szimmetrikus gallér, esetleg a gallér, a szemek közti és szügyön lévő mintázat folytatólagossága, mellső labtőtől mancsokig minél szimmetrikusabb fehér zokni, hatulsó lábakon maximum csánkig érő fehér jegy.
A szukák, elvárás szerint, femininebb megjelenésűek, mint a kanok.

A Boston terrier egy nagyon összetett és végtelenül intelligens fajta, néha már olyannyira, hogy simán megvezeti gazdáit. Vélhetően – némi elfogultsággal állíthatom – az egyik „legfűszeresebb” fajta, amivel valaha találkoztam. Tud nagyon pörögni, ugyanakkor végtelenül koncentrálni, hihetetlenül szórakoztató, de a világ egyik legnagyobb kéjence is egyben. Imád a tiszta, meleg, frissen mosott ruhákban aludni, de például labdázás közben nincs az a tócsa, ami elrettenteni egy kis koszolástól. Némi humorérzékkel minden napot csupán puszta léte is bearanyoz.

A fajta által hordozott alap karakter egy kifejezetten terrieres viselkedés, amibe a bulldogok kedvessége, de makacssága és néha kissé esetlen, ám roppant szórakoztató bohóckodása vegyül. Munka, tanulás közben roppant kreatív és fegyelmezett, ám minden esetben kedve, hangulata az arcára van írva.
Gyerekekkel nagyon türelmes, barátságos, kapható mindennemű játékra, bár kisebb testalkata miatt a legkisebbekkel csak felügyelettel érdemes játszani engedni. Háziállatokkal alapvetően jól kijön, akár másik kutyáról, macskáról, tengerimalacról legyen szó. Minden nevelés és szoktatás kérdése.
Az idegenekkel történő viselkedése alapvetően az adott kutya karakterén, szociális fejlettségén múlik. Vannak, akik nagyon nyitottak, mondhatni „party arcok”, ám vannak, akik szívesebben bújnak a gazdihoz ismerkedés helyett, de megfelelő irányítás alatt gyorsan feloldódnak. Alapvetően nem territoriálisak, de ha „veszélyt” éreznek, megvédik azt, ami az övék, legyen az udvar, ház vagy akár a gazdi.
Kifejezetten játékos fajta, határozottan és ellentmondást nem tűrően igényli a foglalkozást, különben ő talál magának elfoglaltságot, aminek produktumára a gazdái nem feltétlen őszinte örömmel reagálnak majd. A „fáradt kutya, boldog kutya” hatványozottan érvényes rájuk, bár sokkal inkább az agyára érdemes fókuszálni. Szinte bármilyen trükkre megtaníthatóak, szorgalmasak a kutyaiskolában és imádják az akadálypályákat.
Mozgásigénye közepesnek mondható, villám gyorsan tud futni, kiválóan manőverezik, nagyot tud ugrani, de esőben akár a 30 másodperces sétával is beéri, amit igen látványos színészi tehetségével egészen drámai módon képes tudomásunkra hozni.
Az egyik kedves ismerősömet idézve „a bostont azért találták ki, hogy egy pasinak is lehessen ölebe”.

A Boston terrier alapvetően egy kifejezetten egészséges fajta, ám a rövidorrúságából és kistestűségéből eredően van néhány örökletes betegség, illetve betegségre való hajlam, amit érdemes velük kapcsolatosan megemlíteni.
Az egyik, ami a kistestűeket érinti, az a patella ficam (luxatio). Ez a térdkalács és hozzájuk tartozó szalagok defektusát, sérülését jelenti, ami adódhat baleseti sérülésből, nem megfelelő táplálásból vagy vitamin és táplálék kiegészítővel való ellátásból, nem megfelelő mozgatásból, illetve a jelenlegi tudásunk szerint genetikai hajlam is befolyásolhatja. A genetikai hajlam a tenyészállatok szűrésével egy részben elkerülhető, így tenyésztésbe vonás előtt kötelező szűrővizsgálaton kell a szülőknek átesniük, csak úgy kaphatnak „tenyészthető” minősítést. Ám sokkal fontosabb a táplálás, vitaminok és a mozgatás kérdése! Minden esetben kutyánk tenyésztőjétől kérjünk iránymutatást, mivel a protokoll tenyésztőnként eltérő lehet! Mint minden kutya esetében a lépcsőztetés maximálisan kerülni kell!
Rövidorrú fajtákra jellemző a rövidebb orr (tehát fizikailag a levegő útja a külvilágtól a gégéig, arányosan rövidebb, mint például egy labradornál vagy agárnál), nagyobb odafigyelést kíván hidegben – megfázás, mandulagyulladás – és melegben – hőguta – okán (összefoglaló néven brachycephal syndroma). Ezek mellett jellemzően a gégefedő mérete nagyobb, mint az átlagos orrhosszal rendelkező fajtáknál, ami nehezebb légvételhez, horkoláshoz vezethet. Ilyen jellegű problémákat egy pár perces, rutinnak számító, lézeres beavatkozással könnyedén meglehet oldani (hasonlítva a kisgyerekek esetében a mandula műtéthez).
Szintén a rövidorrúak esetében gyakrabban előfordulhat ékcsigolya kialakulása a magzati fejlődés során. Az esetek döntő többségében teljesen panaszmentes, akár ki sem derül. Nagyon ritkán okozhat életminőséget rontó állapotot.
Érdemes megemlíteni még az esetleges étel allergiák kialakulását, mely bőrön jelentkező tünetekkel is járhat, vagy abnormális székletet okozhat, hányáshoz vezethet. Fontos, hogy ne váltogassuk a tápokat! Minden esetben bízzunk a tenyésztő által javasolt készítményekben, ne a zacskó dizájnja alapján tápláljuk kutyánkat! Ha bevált egy márka és egy bizonyos összetétel, azt folyamatosan adjuk, nincs szükség az ízek és ízesítések variálására. Az állandóság nagymértékben csökkenti a kockázatot és a kutyának nem unja meg (ez csupán a humanizálás téveszméje). Amennyiben a táp minden vitamint, tápanyagot és ásványi anyagot tartalmaz, jóval egyszerűbbé teszi a mindennapokat, mintha magunk készítjük össze naponta táplálékát. A nedves konzervek nem javasoltak állandó ételnek, mivel a rágás hiánya erős fogkövesedést okozhat, illetve jóval több bélgáz eregetéshez vezethet. Az ideális méretű és összetételű táp mellett elenyésző a pukik mennyisége a híresztelésekkel ellentétben.
Vakcina allergia kérdésében mindenképpen egyeztessünk a tenyésztővel, hogy ő milyen oltóanyagot használt, amennyiben az állatorvosunk nem ismeri eléggé a fajtát, vagy ragaszkodjunk a már előzetesen beadott vakcina márkájához és típusához! Mindenképpen délelőtt menjünk oltatni, ne a rendelési idő végén, az oltást követően ne hagyjuk egyedül a kutyánkat és amennyiben kiütéseket, hólyagokat, fejdagadást, viszketést vagy légzési nehézséget észlelünk, azonnal induljunk vissza az állatorvoshoz, ne próbáljuk otthoni módszerekkel orvosolni a helyzetet!
Különböző szembetegségek is előfordulhatnak, melyek egy része a szülők szűrővizsgálatával kiküszöbölhetőek, ám nem csak a kistestűek esetében fordulhatnak elő. Ilyen például a PRA (Progresszív Retina Athrophia – a szemben lévő pálcikák (éjjeli látás) és a csapok (a nappali- és színes látás) degenerációja) és a Cataracta (szürkehályog).

a boston terrier ápolása absolutely cosmopolitan boston terrier kennel hungary magyarország

A bostonok azon fajták közé sorolhatóak, amelyek kozmetikai igénye kifejezetten alacsony. Fürdetni csak akkor szükséges őket, ha olyan szennyeződés kerül rájuk, ami samponos lemosást kíván. A túl gyakori fürdetés a bőr egyensúlyát felboríthatja, ezzel erőteljes szőrhullást okozva. Szőrük akár „öntisztulósnak” is mondható, a sár száradás után magától és nyomtalanul lepereg. Medencében, tavakban kifejezetten szeretnek fürdeni, de érdemes rájuk nagyobb fürdőzés vagy mély víz esetén mentőmellényt adni, olyan típusút, amely a fejet is a víz felett tartja, mert amikor elfáradnak az úszásban, kő módjára képesek elmerülni.

Szeretik a fésülést, érdemes heti pár percet rászánni az elhalt szőrszálak eltávolítására, így jelentősen csökken a környezetük porszívózási igénye.
Télen a mancsok ápolására figyelmet kell fordítani! Városi hóesést vagy jegesedést követően érdemes gumicipőt használni sétához, mivel a járdák csúszásmentesítésére használt anyagok rettentően kicsíphetik a talpukat. Ilyen esetben mindig kézkímélő szappannal, bő vízzel érdemes minden séta után a mancsokat megtisztítani.

A karmok 1-2 hetente kurtításra szorulnak. Érdemes elektromos karomreszelőt beszerezni, mellyel pár perc alatt tökéletesen lereszelhető a túlnőtt rész. Karomvágó használata után is javasolt legömbölyíteni a végeket a harisnyák és kényes anyagok megóvása érdekében.
Fülek, szemek külön ápolásra nem szorulnak, amennyiben nincs panasz vagy probléma.
Szemek alatt rozsdaszínű elszíneződés előfordulhat, amire kutyakozmetikai boltokban kapható szemkörnyék ápolóval általában eltávolítható, ellenkező esetben tápváltás is mérlegelhető. Érdemes minden esetben először a tenyésztőhöz fordulni kérdésekkel, problémákkal.
A Boston terrier nem szereti a hideget! Amikor vége a nyári meleg estéknek, őszre érdemes pulcsit, télre pedig meleg kabátot beszerezni a sétákhoz. Esőkabát is hasznos tud lenni, bár a kapucnit és amúgy kompletten az esős napokat is kifejezetten nem kedvelik. Semmi esetre sem tarthatóak kertben!

A Boston terrier egy roppant intelligens fajta, terrier mentalitással, így nagyon könnyen tanítható, könnyen nevelhető, mindössze szeretetre és következetességre van szükség. Minél világra nyitottabb kutyát szeretnénk nevelni, annál több helyre érdemes ellátogatni vele, illetve sok különböző élethelyzetet mutatni neki. Nagyon könnyen alkalmazkodik!
Kisebb-nagyobb sétákra szinte mindig kapható, szeret kirándulni. Érdemes nem túl nagy melegben, vagy nem túl hidegben hosszú túrára menni. Nagy melegben fokozottan figyelni kell rá, hogy ne hevüljön túl, illetve ne igyon hideg vizet. Hűvös időben erősen javasolt az időjárásnak és hőmérsékletnek megfelelően öltöztetni.
Sportolásra is alkalmas, kitartó és következetes felkészítő munka után felnőtt korában. Fiatal korban a váz- és izomrendszer optimális fejlődése érdekében erősen ellenjavallott túl nagy terhelésnek kitenni.
A boston kizárólag lakásban tartható, egyrészt szőrzete, másrészt nagyon erős emberközpontúsága miatt.

a boston terrier nevelése absolutely cosmopolitan boston terrier kennel hungary magyarország

Nevelése kizárólag következetes vezetőt igényel. Szocializációjának alapját a tenyésztőnél töltött időszak képzi, amire a gazdi további munkája épül. Annál kiegyensúlyozottabb kutyánk lesz, minél többet mutatunk meg neki a világból!

Különleges igénye nincs, de mint minden más kutya esetében a hám kizárólag autóban, biztonsági övhöz kötve, illetve speciális munkához ajánlott! Indokolatlan hám használat rontja a séták minőségét, csökkenti az irányíthatóságot, sőt még kifejezetten ártalmas is lehet testi fejlődésére (pl gerinc alakulása), az izomzat egyenletes épülésére.

A fajta egyik érdekessége, hogy nagyon fejlett az arcmimikája. Gyakorlatilag egy pillantással könnyen meghatározható a kedélyállapota. Ha kommunikálunk vele, egészen egyértelműen tudja kifejezni érzéseit, mint például rajongás, tetszés, nem tetszés, utálat vagy közömbösség. A „poker face” nem erőssége!
A fajta másik jellegzetessége az általa kiadható hangok kifogyhatatlan arzenálja. Ahogyan arcmimikája, testbeszéde is sokat mondó, úgy erre még határozottabban rátesz egy lapáttal az általa kiadott hangok sokszínűsége. Ugatást ritkán használja, inkábba dünnyögések, hortyogások, nyöszögésre emlékeztető, ám nem igazán meghatározható, de annál kifejezőbb hatásokkal fejezi ki akaratát.

Egy igazi amerikai fajtáról beszélünk, így számos hírességnek, színésznek, zenésznek, táncosnak, sőt elnöknek van és volt Boston terriere, mint például: Gerald R. Ford (USA 38-dik elnöke – „Hub”), Warren G. Harding (USA 29-dik elnöke), Sauli Niinistö (Finn elnök – „Lennu”), Princess Carilne of Monaco, Cary Grant, Jake Gyllenhaal, Louis Armstrong, Helen Keller, Jean Arthur, Rose Mcgowan, Robin Williams, Daniel Trejo, Tom Hardy, Josh Trank, Christy Turlington, Famke Janssen, Denise Richards, Alison Sweeney, Sonny Rollins, Gary Oldman, Norman Reedus, Joan Rivers, Kate Mara, Alyssa Miller, Anderson Cooper („Chopper”), Anna Pavlova („Poupee”), Douglas Fairbanks, Jackie Gleason, Jeremy Edwards („Molly”), Joan Crawford, Wilton Norman Chamberlain
Még saját múzeumuk is van a Texas állambeli Floydada-ban, ami 2007-ben nyitotta meg kapuit és több ezer bostonos ereklyét képző tárlatot mutat be a fanatikus „bostonizmusban” szenvedőknek.

A Boston terrier egy kiválóan alkalmazkodó, roppant szórakoztató fajta, ám akik minden esetben feltétlen engedelmességet és 100 százalékos tettre készséget várnak kutyájuktól, nekik nem ideális választás, mivel a boston egy önálló elképzelésekkel rendelkező igazi terrier. Ők inkább a mi szórakoztatásunkra és néha tréfás bosszantásunkra születtek. Humorérzék mindenképp ajánlott hozzájuk!
Praktikus méretük miatt szinte bármikor, bárhová vihetjük őket magunkkal akár lábon sétálva, akár kutya táskában.
Alkalmazkodó képességének köszönhetően ideális lehet aktív, kirándulós családoknak és akár passzívabb életvitelűeknek is. Ideális, ha a tenyésztőre bízzuk a számunkra megfelelő kiskutya kiválasztását, mivel már egészen fiatal korban megmutatkozik a kiskutyák egyedi karaktere, energia szintje és dominanciára való hajlama. Természetesen minden kutya formálható, nevelhető, új környezetéhez bizonyosan kiválóan alkalmazkodik.
Ha nagyon pici gyermek, vagy több kisebb testvér van a családban, az első 1 évben kizárólag felügyelettel érdemes őket együtt hagyni, mivel a boston kis mérete miatt könnyen megsérülhet a gyerekek hevesebb és durvább mozdulataitól. A kisebb alkatrészű, lenyelhető és mágneses játékok komoly veszélyforrást jelenthetnek!
Összefoglalva mondhatjuk, hogy a boston olyanoknak való, akik egy kis fűszerességet, vidámságot és motivációt szeretnének mindennapjaikba csempészni. Amit ezek mellett mindenképp tartsunk észben, hogy kizárólag megbízható tenyésztőtől vásároljunk kutyát, törzskönyvvel, szerződéssel, számlával, garanciával! Olyan kennelt válasszunk, akik feltételként kötik ki az örök életre szóló kapcsolattartást! Nézzünk körül az interneten, látogassuk meg a kennelek weboldalait, hívjunk fel több tenyésztőt, írjunk bemutatkozó levelet és legyünk nyitottak hosszú és tartalmas beszélgetésekre! És ne feledjük: kutyát egy életre választunk!

A weboldal sütiket (cookie) használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A biztonságos böngészés mellett, az oldal teljes tartalmának megtekintéséhez a sütik (cookie) engedélyezése szükséges.