fbpx
  • Absolutely Cosmopolitan Bostons

  • Gáspár Eszter • Tel: +36 30 422 3214

Milyen egy Bostonnak "mondott" nem Boston terrier?

Avagy örökös harc Tenyésztők és szaporítók között…

A cikket azzal kezdeném, hogy kérek mindenkit, NE VÁSÁROLJON SZAPORÍTÓTÓL kiskutyát.

Álca, avagy olcsó húsnak híg a leve.....

Álca múlt héten került a fajtamentés gondozásába. Ő egy 5 hónap körüli francia bulldog (AC komment: Francia bulldog és boston terrier szerű) keverék kan kutya, aki egy felelőtlen és átgondolatlan szaporítótól történt vásárlás áldozata. Bekerülése előtt egy héttel vásárolták több tízezer forintért francia bulldognak egy állatvásáron (AC komment: ha nem 6 jegyű az összeg, BIZTOSAN NEM tenyésztőtől származik, hanem szaporítótól). Az öröm nem tartott sokáig, ugyanis az ismeretlen eredetű kiskutya indokolatlanul elkezdett fosni. A család még orvoshoz is ment vele, de mivel ez a probléma nem rendeződött egyik napról a másikra, így egy héttel a kutya családhoz kerülése után jött a telefon, hogy nekik ebből elegük van és nem kell tovább nekik a kutya.

A magánvéleményemet nem írnám most itt le mert nehezen találnék rá olyan szavakat amiket a nagyközönség is olvashatna. Tehát Álca életének következő állomása a fajtamentés lett. Hozzánk kerülésekor jött a hideg zuhany, mert Álcának nem csak az volt a baja, hogy több mint egy hete véres széklete van. A melső lábai el vannak torzulva, a fejformájából kiindulva erős a gyanúnk arra, hogy lehet, hogy a kutya vízfejű, vagyis szellemi fogyatékos. Erre már csak hab a tortán, hogy Álca nem is francia bulldog, hanem egy szaporító által gyártott francia bulldog szerű kis lény.

Jelenleg szigorú orvosi felügyelet áll, míg gyomorproblémája nem rendeződik, utána pedig megkezdjük a többi problémájának a kivizsgálását is.
Tehát most ott tartunk, hogy a kiskutyát megvették több tízezer forintért, már ők is gondolom költöttek rá, valamint a hozzánk kerülése óta is több tízezer forintba került már a kezelése és hol van még a vége (AC komment: itt sok sok tízezer forintról van szó, ami a több száz ezret is elérheti!!!).

Miről is van szó ha szaporítóról beszélünk?

"Boston terrier" hirdetések, amikben NEM fajTAtiszta, boston jellegű kutyákat kínálnak eladásra

(A képek célja a szaporítók átlagos állattartási körülményeinek bemutatása, melyet olyannyira nem titkolnak, hogy ingyenes apróhirdetési oldalon meg is mutatják az érdeklődőknek.. Megtévesztő hirdetéseket is mutatunk, amikor fajtatisztának árulnak keverék kutyákat. A képekről az azonosítókat töröltük, így azok nem képezhetik semmilyen eljárás vagy vád alapját, nem bizonyító erejűek! Bemutatásuk nem minősül reklám vagy értékesítési tevékenységnek! Bemutatásuk szerzői jogot nem irányul sérteni!

A következő képek mindenki számára elérhető apróhirdetési oldalról származnak. A fotók bemutatásának célja az érdeklődők felvilágosítása, a nem fajtastandard egyedek bemutatása, figyelemfelhívás és felkeltés. A boston terrierként árult nem bizonyíthatóan fajtatiszta kutyák (eredeti FCI és MEOESZ pecsétes törzskönyv) árulása közel azonos mértékű csalásnak minősül, mint egy másolt, jogvédett márka márkajelzésével ellátott termék értékesítése (replika, copy, másolat, hamisítvány)! Színhibás, nem bizonyítottan egészségek egyedek tenyésztése, jelen esetben szaporítása, eladása mind a vevő, mind az eladó felelőssége!

Egy keverék kutyáért többszáz ezer forintot kiadni "kissé luxus" nem?

Kirívó hirdetések

Az interneten olvasható, gyakran csak pár szóból álló hirdetéseknél nem könnyű eldönteni, hogy egy igazi, felelősségteljes tenyésztő sorait olvassuk-e, vagy épp egy szaporító kínál nekünk aranyos kutyakölyköket. Mivel az utóbbitól vásárolni kockázatos dolog, az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani a hirdetések értelmezéséhez. Természetesen a legfőbb tanács: mindig tájékozódjon a fajtáról és a kutyatartásról, mielőtt kutyát választana! Így Ön is könnyen fel fogja ismerni, mikor “csúsztatnak” a hirdetők.
A kutya fajtájának meghatározása:
“Jorsirterier”, “Busset hund”, “Stefordshir”, “Bokszer”, “Káne korzó”, “Hászki”, “Dobberman”, “Boszton” kölyök eladó. – Ha a hirdető még a kutya fajtájának a nevét sem tudja helyesen leírni, akkor nagyon valószínű, hogy nem sokat tud a fajtáról. Persze előfordul hogy az ember elgépeli, de nem mindegy mennyire. Valószínű, hogy az illető a kutyájával soha nem volt kiállításon, és nem vitte el a fajtaspecifikus betegségek szűrővizsgálataira sem. A kutyáknak szinte biztos, hogy nincs törzskönyve; és arra is mérget vehet, hogy a hirdetőt nem érdekelte sem a szuka, sem a kan kutya vérvonala, így az sem, hogy a szülők nem örökítenek-e betegségeket.

Íme a tipikus példák

“Kiváló vérvonalú, fajtatiszta kiskutyák, törzskönyv nélkül eladók (apa tenyészszemlés, győztes kan, anya törzskönyv nélküli fajtatiszta szuka)” – Egy igazi tenyésztő a szuka kutyát is elvinné kiállításokra, és kiváltaná a törzskönyvet. Ellenben sok szaporító tart törzskönyv nélküli szukákat, akiket egy környékbeli, törzskönyves kannal fedeztet. Ha a szukának nem tudják a vérvonalát, ha nincsenek szűrési eredményei, akkor a kiskutyák származása ugyanolyan bizonytalan, mint ha két törzskönyv nélküli ebtől születtek volna. Ebből következik, hogy ilyen kutyát vásárolni súlyos tízezrekért (még ha ez az ár a törzskönyves kutyák árának töredéke is) olyan, mintha posztert vennénk festmény árban.

“Fajtatiszta kiskutyák törzskönyves szülőktől, törzskönyv nélkül eladók” – Ha mindkét szülő fajtatiszta, és a hirdető komolyan foglalkozik a tenyésztéssel, akkor rendelkezik a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületénél (MEOE) bejelentett, FCI által levédett kennelnévvel is. Ha mégsem váltja ki a törzskönyvet a kicsikhez, akkor annak oka van – vagy a szülők nem lennének továbbtenyészthetők, vagy mégis egy törzskönyv nélküli kutyával pároztatott, esetleg nem a fajta szabályainak megfelelően járt el (például foltos spánielt keresztezett egyszínűvel). Ha a hirdetőnek nincs kennelneve, akkor nem komoly tenyésztő, nem foglalkozik a kutyái vérvonalával, csak “szerzett” két törzskönyves kutyát, és megpróbál minél nagyobb hasznot húzni belőlük. A papírokat mindig kérje el és nézze meg a saját szemével. És mindig kössön szerződést.

“80% amerikai bulldog” eladó – Ebben az esetben a hirdető maga vallja be, hogy a kutyája keverék. A mai magyar helyzetben pedig a keverék kiskutyákból annyi van, hogy örömmel adják őket ingyen is. Ezért soha ne fizessen értük!

“Magyarországon még nem elismert fajtájú, különleges keresztezésből származó kiskutyák eladók!” – Ha megkérdezi a hirdetőt, hogy mit is jelent a különleges keresztezés, szinte minden esetben kiderül, hogy keverék kutyákról van szó. Manapság divat a különböző “harci kutyákat” (rottweilert, staffordshire terriert, bullterrier) keresztezni de egyre több a példa a kis termetű, lakásban tartható társasági kutyusok keresztezésére is (yorki, bischonok, csivava). Keverék kutyáért pedig nem fizetünk, hiszen menhelyről könnyű szerrel örökbe fogadhatunk, és ezzel még segítünk is!

8 hetes kor alatt TÖRVÉNYILEG TILTOTT a kiskutyák elvitele a “tenyésztőtől”

“Fajtatiszta kiskutyák, 5 hetesek, x-ezer forintért elvihetők, önállóan esznek” – Bár a kölyökkutyák valóban 4-5 hetesen kezdenek önállóan, szilárd táplálékot enni (ezt hívják elválasztásnak) ekkor még nagy szükségük van az anyjukra. A kölykök ugyanis a anyjukat figyelve tanulják meg, hogyan kell viselkedniük a különböző helyzetekben. Ez az alapvető szocializáció rendkívül fontos, ezért a kölyköket 8 hetes koruk előtt nem szabad elhozni az anyjuktól!

“Nyugodt, családszerető, játékos, 8 hónapos kölyökkutya eladó” – Ilyen esetben feltétlenül kérdezze meg, miért válnak meg a kiskutyától, akit nemrég vettek. A legtöbb esetben kiderül, hogy nem szobatiszta, harap, bántja a macskát, hiperaktív és fellöki a gyereket, stb, vagyis nem megfelelően szocializált. Az ilyen, és ehhez hasonló problémákat természetesen a megfelelő tapasztalattal és türelemmel lehet kezelni, de mindenképpen számítania kell rájuk a vásárláskor. Esetleg ekkor már látszik, hogy a kutyus valójában nem fajtatiszta (pl. mert sokkal nagyobb, mint a standard). Ha a legapróbb kétség felmerül a kutyussal kapcsolatban, inkább ne vegyük meg!

“4 éves fajtatiszta szuka kutya, jó anya, olcsón eladó” – Az ilyen hirdető korábban már sok almot hozott le a kutyától, a kölyköket valószínűleg haszonnal eladta, és könnyen lehet, hogy csak azért válik meg a szukától, mert már “nem jövedelmez”. A kutyatartásnál számára az a lényeg, hogy minél több kölyök legyen, azaz minél több bevétel, de a felnőtt kutyái lelkével nem törődik. Ilyenkor számolnia kell azzal, hogy a kutyának különböző viselkedési, vagy akár egészségügyi problémái is lehetnek, sőt az is előfordulhat, hogy az eladás valódi oka valami ilyesmi.

“Féregtelenítve, oltás nélkül” – A kölyökkutyákat születésük után kéthetente kell féregteleníteni, majd 8 hetes koruktól kéthetente oltani is. Ez a szuka gazdájának kötelessége, mivel ő vállalta a kölyköket, ezért kötelessége róluk az eladásig megfelelően gondoskodni. Ha egy három hónapos kiskutya még soha nem kapott oltást és féregtelenítést, akkor ne vásárolja meg! A hirdető valószínűleg egyéb dolgokban is spórolt, a nem megfelelő körülmények közül származó kölyökkutya viszont sok olyan problémával küzdhet, amelynek felismeréséhez tapasztalatra, a kezeléséhez pedig akár évekre és nagyon sok pénzre szükség lesz.
“Nem vedlik, szagtalan” – Minden kutya vedlik évszakváltásnál, de a szőrszálak bizonyos fajtáknál nem esnek ki, hanem a többi szőrszálhoz tapadva a kutya bundájában maradnak (drótszőrűek, de az uszkár, és a bichonok is ilyenek). Ezeket a kutyákat azonban rendszeresen ki kell fésülni és kutyakozmetikába vinni, különben a szőrük teljesen összetapad, a bőr nem szellőzik, ezért kisebesedik, felszínén pedig láthatatlanul élősködők és gombák telepedhetnek meg.
A “kutyaszagot” is természetesen csak megfelelő ápolással lehet elkerülni. Biztos lehet benne hogy egy ürülékben hempergőző kiskutya, bármilyen fajtájú is legyen kifejezetten büdös lesz!
“Helyhiány miatt”, “Fajtaváltás miatt” eladó, “Kan kutya eladásig fedez”, “Fajtatiszta kan eladó vagy fiatal szukára cserélhető”, “Egy felnőtt kan és két szuka eladó”, “Kölykök folyamatosan kaphatók”, “Yorki, westi, csivava, mopsz, francia és angol bulldog kölykök kaphatók”

“xy fajtához törzskönyvet vennék” – Ha ilyen hirdetést lát, azonnal ÍRJON a khfc00@vipmail.hu e-mail címre! A MEOESz által kiállított származási lap ugyanis okirat, és mint olyan, annak hamisítása, vagy az azzal való visszaélés bűncselekmény, amit a törvény büntet! OKIRATHAMISÍTÁS!!!

És végül, de nem utolsósorban: az, hogy “fajtiszta” kutya eladó, csak egyet jelenthet számunkra: a hirdető a legalapvetőbb fogalmakkal sincs tisztában, hogyan lehetne így alapos és felelős tenyésztő? Minden kutya fajtiszta, amelyik őse nem lett farkassal, egyszóval másik FAJJAL pároztatva. Egy fajon belül lehetnek különböző fajták, ez az emberi tudatos tenyésztés eredménye. Így lett pl. csivava és németjuhász, mint FAJTA a kutya mint FAJ keretein belül. Tehát, ha bármilyen keverékkel megállítanak minket és kérdezik, fajtiszta-e a kutyánk, nyugodt szívvel vágjuk rá: naná! :)”

Általános tanácsunk az, hogy a képeket nézze meg alaposan! Ha esetleg ismerősnek tűnik az Ön számára, könnyen előfordulhat, hogy egy internetről levett kép, amin esetleg nem a konkrét eladó kutyus látható. Felnőtt kutyánál nézze meg a környezetet. Ha láncot, rácsokat lát, ha a kutya előtt csak egy koszos lábos van, ha a kutya elhanyagolt, a szőre loncsos, fénytelen, akkor a megfelelő tapasztalat nélkül akkor se vásárolja meg, ha olcsó! (Sőt, akkor főleg ne, legyen gyanús az alacsony ár!) Kölyköknél is nézze meg a tartási körülményeket. A fajtáról keressen képeket az interneten, mert sokszor a fajtatisztaként hirdetett kutyák képeiről (a fajta ismeretében) egyértelműen látszik, hogy valójában keverékek! Ne dőljön be annak, hogy ez (egyelőre) nem elfogadott fajta, vagy különleges színváltozat…. ne fizessen értük!

Ezek mind szaporítók hirdetései! Olyanoké, akik csak a hasznot látják a kutyában, és a pénz reményében kizsákmányolják. Értelemszerűen nem akarnak “fölöslegesen” költeni a kutyákra, a kölykök nem kapnak oltásokat, a szülőket nem szűrték a fajtaspecifikus betegségekre, a lehető legolcsóbb étellel etetik az állományt, és a kutya méretének megfelelő, legszűkebb helyen tartották. Az ilyen hirdetőktől ne vásároljon, mert a kölykök nagy eséllyel gyenge idegrendszerrel és különböző súlyos betegségekkel rendelkezhetnek! Ezek mind szaporítók hirdetései! Olyanoké, akik csak a hasznot látják a kutyában, és a pénz reményében kizsákmányolják. Értelemszerűen nem akarnak “fölöslegesen” költeni a kutyákra, a kölykök nem kapnak oltásokat, a szülőket nem szűrték a fajtaspecifikus betegségekre, a lehető legolcsóbb étellel etetik az állományt, és a kutya méretének megfelelő, legszűkebb helyen tartották. Az ilyen hirdetőktől ne vásároljon, mert a kölykök valószínűleg gyenge idegrendszerrel és különböző súlyos betegségekkel rendelkezhetnek!

forrás: Kutyagazda

További információ és rengeteg olvasni való a TENYÉSZTŐ, szaporító, törzskönyv témakörben: ABOSTONTERRIER.HU

A weboldal sütiket (cookie) használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A biztonságos böngészés mellett, az oldal teljes tartalmának megtekintéséhez a sütik (cookie) engedélyezése szükséges.